antarktis naturfoto colibri flyvende dachs ismåke svalbard leopard himalaya nepal fiskeørn blåstrupe norske skillingsmerker  


afrika

andre motiver / reiser

kulturminner

En naturfotograf tar med sin kamerautrustning ut i skog og mark for å fotografere landskap, planter, fugler og dyr. Alle kan kalle seg naturfotograf uten videre, men du bør jo ha tatt en del naturbilder som tåler å bli vist frem først!

Noen av bildene på denne siden vises med tanke på å få plass til litt bildekritikk / bildeanalyse i tillegg. For å bli en bedre naturfotograf er det viktig å vurdere egne bilder kritisk, for å se om det er mulig å løse tilsvarende oppgave litt bedre neste gang.
Problemet kan være at man er en strengere dommer på andres bilder enn på sine egne.

Naturfotorevolusjon: Bruk av digitale speilreflekskamera kombinert med fantastiske verktøy for behandling av bilder på PC og Mac, har virkelig snudd opp ned på fotografenes hverdag. Naturfoto er en helt annen sak i dag enn for 10 år siden!

haukugle
Det skal godt fotoutstyr og en del trening til for å fange den lynraske haukuglen på en tilfredsstillende måte.
Bildet er tatt i Finland i mars 2009. Canon 1D mk3 300mm, ISO 1000, f 7, 1/4000. Ref: D5J8770.

Naturbilder som for 10 år siden ville blitt møtt med ovasjoner, når ikke lenger opp til øverste hylle. Men det er selvsagt mange unntak: Den spektakulære situasjonen, de ultimate lysforholdene og det helt spesielle uttrykket betyr mer for bildet enn den perfekte tekniske kvaliteten.

kongeørn i snøvær Kongeørn i tett snødrev. Her er bevegelsene i vingene viktig,
snøværet avgjørende. Bildet er tatt i Flatanger i februar 2008.
300 mm, f6,3 og 1/320. D5J9597.


naturfoto fugler i Afrika
Det er ikke bare naturfotografer som er nysgjerrige! Her ser jeg at bildet skulle vært beskåret mer oppe. Raden med åpninger øverst stjeler for mye oppmerksomhet. Ref: M9D3321.


Naturbilder fra Svalbard. Isbjørn.
Ofte kan det være vel så virkningsfullt at skapningen du fotograferer likevel ikke blir for dominerende i bildet. Her kikker isbjørnen frem som en sfinx, bak den siste av de tre gjentagne isformasjonene. Bildet er tatt i Hinlopen på Svalbard 24. juli 2010.
ID Mark IV, 70-200/2,8, 95 mm, f8, 1/400, ISO 200.
Ref: N8D1030.


fulgefoto på dovrefjell
Fjellets mest tillitsfulle fugl: Granmeisen.
Ref: D5J9493.


Det kan være flott å få fotomotivet rammet inn av noen kvister, en gammel rot eller andre elementer i naturen. Men det er viktig at denne innrammingen passer inn i form, størrelse og farge. Er den for dominerende, tar den oppmerksomheten vekk fra selve hovedmotivet og trekker dermed totalinntrykket ned, i stedet for å øke kvaliteten på bildet. Her er den flotte roten veldig bastant og for dominerende i forhold til den lille granmeisen.


isbre, svalbardLiefdefjorden, juli 2008. 1Ds Mk III, 150 mm, f11, 1/250. ISO 200. Ref: F5R0257.

Du skal ikke ha holdt på særlig lenge med fotografering før du innser hvor helt avgjørende lyset er. Det er en av grunnene til at mange naturfotografer er mest aktive morgen og kveld. Lyset midt på dagen blir ofte alt for hardt. Er det sterkt solskinn, blir forholdene helt umulige.

Det er - som alltid - bildets innhold som er det avgjørende. Men det skader jo ikke om også den tekniske biten er bra...

toppdykkere, østensjøvannet Toppdykkere på Østensjøvannet
5. april 2008. Vannet ligger godt innenfor bygrensen i Oslo.
Bildet har noen tekniske svakheter som gjør at det neppe tåler veldig stor forstørrelse. 1D Mk III + 600 mm. ISO 1000, 1/125 F 5,6.
Ref: B8Y9716.

Naturbilder fra Østensjøvannet. Toppdykker. Toppdykker i solnedgang. En sikker vinner for 10 år siden. Bildet står seg godt i dag også, men ikke like solid som før.
Ref: D5J4914.


naturfoto fra dørålen, rondane
Et klassisk bilde fra Dørålen, tatt 30. september 2005. Slike bilder er veldig flotte om de optimale forholdene er til stede: rett tid på døgnet - her gjelder tidlig morgen - snø på toppene, maksimale høstfarger og speilblankt vann. Likevel havner slike bilder gjerne i kategorien "Postkort".
Ref: R8S5390.


Naturfotografer i zodiac på Svalbard.
Det hender synet bedrar. Da kan det være smart å være kjapp med kamera! Jeg var på tur med Vårgårda fotoklubb på Svalbard 10. september 2005. Riktig ufyselig vær. Vår zodiac kom først inn til "Origo", og den andre gummibåten måtte ligge på været så lenge, i påvente av at vi kom oss ombord. Det var ganske mye sjø, og det så flere ganger ut som om våre venner var på vei
ned i dypet.

Ref: M9D2799.

bjørnunge finland
Bilder i høydeformat er i mindretall blant naturbildene. Men noen ganger blir breddeformat helt feil. Dessuten skaper slike bilder ofte en befriende variasjon i layout. Som her.
Ref: D5J3280.


naturbilder afrika zebra
Gjentagelser er spennende i naturbilder. Men i dette bilde er ikke lyset spennende og bakgrunnen er alt for dominerende.
Sydafrika 3. januar 2008. 1D Mk III, 500/4, f6,3, 1/1250, ISO 1000.
Ref: B8Y8782.


naturbilder fra afrika gepard
Portrett av en gepard tatt i Sabi Sand, Sydafrika, 2. januar 2008.
Lyset er veldig bra, men det er litt for lite luft over hodet. 2 dominerende elementer i bakgrunnen stjeler oppmerksomhet.
Ref: B8Y8557.

Sist oppdatert 2. 3. 2023.                                                    Foto, tekster og webdesign:  Kjell Germeten ©